Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 22 lipca 2018. Imieniny: Magdaleny, Mileny, Wawrzyńca
średnia ocena: 5.00
    Składniki:

  • 37,5 dag masła
  • 37,5 dag miodu pszczelego
  • 37,5 dag cukru
  • 1,25-1,5 mąki (ile ciasto zabierze)
  • 7 dag kakao
  • ¼ l wody
  • 7 żółtek
  • 20 g amoniaku
  • ½ szklanki mleka
  • 4 paczki przyprawy do piernika
  • bakalie posiekane po 10 dag (migdały, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa podsmażona)
Przepis:

Wodę zagotować, dodać cukier, masło i miód. Cały czas mieszać do połączenia składników.
Po przestudzeniu dodać mąkę (po trochu), żółtka, kakao, przyprawy do piernika oraz rozpuszczony w ciepłym mleku amoniak.
Wyrobić ciasto aż będzie jednolite i gładkie.
Na końcu dodać bakalie i jeszcze przez chwilę wyrabiać.
Gotowe ciasto pozostawić w chłodnym miejscu do następnego dnia.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku na papierze do wypieków (ok. 140°C z termoobiegiem) przez 5-8 min. Na koniec można polać lukrem i obsypać posypką.
źródło przepisu: moja teściowa
przepis dodany przez: gswi

Zobacz wszystkie przepisy tego użytkownika »
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl