Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 20 sierpnia 2018. Imieniny: Bernarda, Sabiny, Samuela
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: monika.p
    Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 20 dag miodu
  • 20 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 torebka przyprawy do pierników (25g)
  • kolorowe lizaki
  • lukier albo biała polewa czekoladowa
Przepis:

Zrumień w rondelku 2 łyżki cukru, zalej 2 łyżkami wody i rozpuść. Dodaj miód, resztę cukru i przyprawę do pierników. Zagotuj i odstaw do ostudzenia.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj ostudzoną masę miodową i miękkie masło. Zagnieć ciasto i odstaw do lodówki na kilka godzin.
Ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm. Wycinaj pierniczki z otworkiem w środku. Pierniczki układaj na blaszce wyłożonej pergaminem (koniecznie!), w otworek wkładaj pokruszone kawałki kolorowych lizaków.
Trzeba jeszcze zrobić dziurkę, żeby przewlec potem sznureczek. Piec w temp. 180 st. 10-15 min. Ostudzić nie zdejmując z blachy. Udekorować lukrem i przewlec sznureczki i gotowe!
źródło przepisu: "Rodzice"
przepis dodany przez: monika.p

Zobacz wszystkie przepisy tego użytkownika »
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl