Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 21 października 2018. Imieniny: Celiny, Hilarego, Janusza
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 0,5 kg miodu
  • 0,3 dag masła
  • ½ kg mąki tortowej
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki utartej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka zmielonych goździków
  • 1 łyżka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 2 cukry waniliowe
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka kakao
Przepis:

Zagnieść ciasto (nie później niż miesiąc przed pieczeniem ). Uformować kulę. Trzymać w kamiennym garnku zawinięte w celofan.
Piec 10 dni przed podawaniem. Blachę (foremkę) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Włożyć ciasto. Piec ok. 1 godziny. Ostudzić. Zawinąć w folię i zostawić.
Przeddzień podawania można polać polewą czekoladową lub polukrować.
Można też przełożyć 1 lub 2 warstwami powideł śliwkowych (przekroić piernik na 3 warstwy i posmarować powidłami spód i środkową warstwę – złożyć i dopiero lukrować).
Piernik pieczony do wysuszenia upiec i zostawić odkryty aż zupełnie wyschnie. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
cezary42010-01-30 17:36
Piernik bez smaku. Jadało się znacznie lepsze.
Babciagramolka2010-01-28 23:27
Próbowałam upiec - czy upiekłam i spróbowałam ? Mówi się trudno - nie każdemu musi wszystko smakować i nie każdy lubi piernik.
~miki2010-01-28 16:37
Próbowałam, żadna rewelacja

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl