Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 22 lipca 2018. Imieniny: Magdaleny, Mileny, Wawrzyńca
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: madzia
    Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mocnej herbaty
  • 1 szklanka sztucznego miodu
  • 4 jajka
  • 2,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody

    Masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 200g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olejek waniliowy
Przepis:

Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę.
Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i sodą.
Następnie kolejno dodawać do masy jajecznej - po trochę oleju, miodu, herbaty i mąki (na przemian każdego). Cały czas mieszając mikserem.
Gdy wszystkie składniki wymieszamy razem, wylać ciasto do blachy wyłożonej papierem (dobrze jest wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą) o wymiarach 24 x 36 cm.
Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 70 minut w temperaturze 170-180 stopni. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone (wychodzi dosyć grube, więc jeśli coś będzie przyklejać się do patyczka - trzeba piernik potrzymać jeszcze trochę w piekarniku).
Po upieczeniu - odstawić do wystygnięcia.

Masa budyniowa:
2 szklanki mleka zagotować z masłem, olejkiem waniliowym (ok. 1 łyżeczki) i cukrem.
W osobnym naczyniu wymieszać pozostałą ilość mleka z mąką. Dolać do gorącego mleka, wymieszać i ponownie zagotować. Pozostawić do ostygnięcia.
Gdy masa przestygnie - jeżeli zrobił się na niej kożuch, wymieszać dokładnie aby masa była jednolitej gęstości.

Na końcu piernik przekroić wzdłuż. Na dolną część wyłożyć masę budyniową - rozprowadzając po całości. Przykryć górną częścią. Najlepiej pozostawić w chłodnym miejscu lub w lodówce.
źródło przepisu: "Ciasta domowe"
przepis dodany przez: madzia

Zobacz wszystkie przepisy tego użytkownika »
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~Ola2009-04-10 16:34
Dzięki !!!!Pozdrawiam !!!!:)
madzia2009-04-08 17:22
Tak jak napisane w przepisie: "2 szklanki mleka zagotować z masłem" - trzeba do jakiegoś rondelka nalać mleko, dodać do niego masło - można mieszać, żeby się szybciej stopiło w podgrzewającym się mleku. Do tego dodać odrobinę olejku i cukier. Całość podgrzewać na niedużym ogniu, mieszając wszystko - zwłaszcza cukier, aż do zagotowania.
~Ola2009-04-08 14:01
Co zrobić z tym masłem do masy budyniowej?

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl