Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 18 grudnia 2017. Imieniny: Bogusława, Gracjana, Laury
kategoria: potrawy mączne
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 50 dag mąki
  • gorąca woda

    Nadzienie:
  • szklanka kaszy gryczanej
  • 2 dag tłuszczu
  • cebula
  • 25 dag sera twarogowego
  • sól
  • pieprz
  • (mięta)
  • tłuszcz do polania pierogów
Przepis:

Zagnieść ciasto, włożyć do miseczki, przykryć i odstawić na godzinę.

Ugotować na sypko kaszę gryczaną. Ser twarogowy rozetrzeć na gładką masę, a jeżeli jest zbyt suchy - dodać kilka łyżek mleka lub śmietany. Dodać do sera kaszę, podsmażoną w tłuszczu drobno pokrojoną cebulę, sól, pieprz, a jeśli ktoś lubi, może dodać miętę, wymieszać nadzienie.

Rozwałkować cienkie płaty ciasta, wycinać krążki lub kwadraty, rozkładać nadzienie i lepić pierogi. Gotować w dużej ilości osolonej wody: podawać polane stopionym masłem lub margaryną.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~iwona2011-09-02 12:50
robię często takie pierożki i są super!!
~gapa2010-11-16 13:14
Dziękuje za wspaniały przepis, właśnie teraz będę robić pierogi i na pewno zaraz wypróbuje, już ślinka mi cieknie mniam mniam

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl