Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 24 czerwca 2018. Imieniny: Danuty, Jana, Janiny
kategoria: potrawy mączne
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
  • 18-20 łyżeczek dowolnego farszu (lub owoców: truskawek, połówek śliwek itp.)
Przepis:

Przygotować farsz.
Nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała.
Wsypać mąkę do miski, osolić. Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką. Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami (uwaga – początkowo jest gorące), ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste.
Ciasto podzielić na 18 – 20 części. Każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki.
Na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka.
Układać na wysypanej mąka tacce - gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.

Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu, lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło.

Jeśli chcemy pierogi zamrozić to po ugotowaniu powinny ostygnąć, potem trzeba je lekko natłuścić roztopionym masłem lub olejem i dopiero układać na papierowej tacce lub w pojemniku pojedynczą warstwą (jeśli chcemy zamrozić więcej to na pierwszej warstwie trzeba położyć folię a dopiero na niej następne pierogi). Tak ułożone pierogi nie skleją się.

Jeśli chcemy ugotowane pierogi podsmażyć na rumiano to lepiej jest ugotować je wcześniej, ostudzić, przykryć folią spożywczą i tak zostawić do chwili podsmażenia (świeżo ugotowane pierogi rozpadają się w czasie podsmażania).
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl