Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 24 czerwca 2018. Imieniny: Danuty, Jana, Janiny
kategoria: drób
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 6 łyżeczek cukru brązowego
  • 2 łyżki wody
  • 4 listki czerwonej bazylii
  • 6 średniej wielkości truskawek
Przepis:

Pierś z kurczaka podzielić na dwie części. Natrzeć solą, pieprzem, ½ łyżki oleju i ½ łyżki sosu sojowego i zostawić na 10 minut. Usmażyć na pozostałym oleju z masłem na rumiano. Podlać 2 łyżkami wody, przykryć i dusić 10 minut. Osobno zrobić karmel z cukru. Wlać sos sojowy i wodę, posypać odrobiną grubo zmielonego pieprzu, dodać pokrojone liście bazylii. Zostawić aż karmel się rozpuści. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Poprzecinać na ćwiartki. Włożyć w sos sojowy z karmelem i pieprzem. Wymieszać tak by sos pokrył owoce. Zostawić w sosie przez ok. 10 minut. Pierś z kurczaka obłożyć owocami. Podawać w zestawie: "Ziemniaki uszczypliwe" (Ziemniaki puree z truskawkami i pieprzem), "Surówka z ogórka z truskawkami", "Aperitif do truskawkowego zestawu".
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl