Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 18 października 2018. Imieniny: Hanny, Klementyny, Łukasza
kategoria: inne
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 4 pomidory,
  • 4 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • cienko obrana skórka z cytryny,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki przecieru z pomidorów,
  • 2 łyżki wina czerwonego,
  • 2 łyżki słodkiej śmietany,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
  • odrobina soli ziołowej
Przepis:

Pomidory umyć, podzielić na ćwiartki, wyciąć nasady ogonków i pokroić w grubą kostkę. Obrać cebulę i czosnek. Cebule pokroić w grubą kostkę, czosnek na plasterki. Oba składniki podsmażyć do zeszklenia na gorącym oleju, dodając skórkę z cytryny.
Dusić pod przykryciem ok 10 minut.

Sos:
Zmieszać wino, przecier i śmietanę. Doprawić oregano, pieprzem cayenne, mieloną papryką i solą ziołową.

Jest on nieodłącznym dodatkiem do wielu dań i potraw włoskich, jak gnocchi, lub cannelloni. Również podany z makaronem smakuje dobrze.
źródło przepisu: Amber - "Potrawy z pomidorów"
przepis dodany przez: Termar

Zobacz wszystkie przepisy tego użytkownika »
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl