Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 24 stycznia 2018. Imieniny: Felicji, Roberta, Sławy
kategoria: potrawy mączne
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • Sos:
  • 50 ml śmietany 12%
  • 3 łyżki stołowe sosu chilli
  • 5 łyżek stołowych sosu krewetkowego

    Ciasto:
  • 270 g mąki pszennej
  • 120 ml letniej wody
  • 20 g drożdży w kostce
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • 2 łyżeczki soli

    Dodatki:
  • 250 g mięsa mielonego-wieprzowego
  • kukurydza
  • ser żółty
  • 2 pomidory
  • średnia cebula
  • marchew
  • bruszetta, pieprz, papryka mielona (słodka bądź ostra)
Przepis:

Potrawa dla 3 osób. Mięso smażymy na zarumienionej cebulce, dodajemy pokrojoną drobno marchew i przyprawy. Sos przygotowujemy mieszając wszystkie składniki razem i pozostawiamy. Drożdże mieszamy w garnku z cukrem, najlepiej nad wczesniej rozgrzanym palnikiem, zostawiamy na 15 minut. Do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto przesiewamy mąkę. Następnie wlewamy doń drożdże, wsypujemy sól i wyrabiamy podlewając wodą. Wyrobione ciasto zostawiamy na pół godziny. Wyjmujemy ciasto i robimy pizze: 1. można rozwałkować i pogrubić brzegi pizzy 2. ja preferuje kształtowanie ciasta od początku do końca samymi rękoma tak ukształtowaną pizze wkładamy do rozgrzanego piekarnika (190 st.) na 10 minut! Uwaga - samo ciasto, najlepiej na olejowym podkładzie Wyjmujemy pizze, polewamy spód połową sosu, kładziemy dodatki według uznania, drugą połową sosu polewamy wierzch pizzy. Brzegi by były miękkie przecieramy masłem. Wkładamy do piekarnika na 20 minut w temp. 150 st.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl