Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 stycznia 2018. Imieniny: Erwiny, Henryka, Mariusza
kategoria: potrawy z warzyw
średnia ocena: 4.50

    Składniki:

  • Ciasto:
  • 40 dag mąki
  • 4 dag drożdży
  • łyżka cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • sól
  • jajo
  • 1/2 kostki margaryny
  • łyżka kwaśnej śmietany

    Nadzienie:
  • 75 dag białej kapusty
  • cebula
  • 4 dag tłuszczu
  • 2 jaja
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki kminku
  • tłuszcz do wysmarowania tortownicy
Przepis:

Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem, cukrem, łyżką mąki. A gdy zaczną rosnąć wlać do przesianej mąki. Dodać jajo, łyżkę kwaśnej śmietany, sól i wyrobić ciasto.
Przy końcu wyrabiania wlać do ciasta ciepły stopiony tłuszcz, jeszcze wyrobić i odstawić ciasto do wyrośnięcia.

Poszatkowaną kapustę zalać małą ilością wrzącej wody i ugotować. Następnie lekko odcisnąć, posiekać drobno na deseczce, wyłożyć na podsmażoną cebulę i mieszając podsmażyć. W czasie mieszania przyprawić kapustę do smaku.
Do zestawionej z ognia kapusty wbić surowe jaja i szybko wymieszać.

Wysmarować dużą tortownicę lub prodiż. Wyrośniętym ciastem wylepić dno naczynia oraz brzegi do wysokości około 4cm. Na ciasto rozłożyć lekko ciepłe nadzienie i końce brzegów ciasta zawinąć na kapustę, aby była tylko częściowo przykryta ciastem.
Przed pieczeniem brzegi ciasta można posmarować lekko osłodzonym mlekiem. Placek od razu wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 35-40 minut. Podawać gorący z dodatkiem czerwonego barszczu lub soku pomidorowego.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl