![]() Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
|
ZAPROSZENIE wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 20 lutego 2019. Imieniny: Anety, Lecha, Leona
|
Szukaj:
|
kategoria: potrawy z warzyw średnia ocena: 4.50 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Placek drożdżowy z kapustą![]()
Przepis: Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem, cukrem, łyżką mąki. A gdy zaczną rosnąć wlać do przesianej mąki. Dodać jajo, łyżkę kwaśnej śmietany, sól i wyrobić ciasto. Przy końcu wyrabiania wlać do ciasta ciepły stopiony tłuszcz, jeszcze wyrobić i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Poszatkowaną kapustę zalać małą ilością wrzącej wody i ugotować. Następnie lekko odcisnąć, posiekać drobno na deseczce, wyłożyć na podsmażoną cebulę i mieszając podsmażyć. W czasie mieszania przyprawić kapustę do smaku. Do zestawionej z ognia kapusty wbić surowe jaja i szybko wymieszać. Wysmarować dużą tortownicę lub prodiż. Wyrośniętym ciastem wylepić dno naczynia oraz brzegi do wysokości około 4cm. Na ciasto rozłożyć lekko ciepłe nadzienie i końce brzegów ciasta zawinąć na kapustę, aby była tylko częściowo przykryta ciastem. Przed pieczeniem brzegi ciasta można posmarować lekko osłodzonym mlekiem. Placek od razu wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 35-40 minut. Podawać gorący z dodatkiem czerwonego barszczu lub soku pomidorowego. ![]()
oceń przepis :
wystaw komentarz :
komentarze :
Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy
|
![]() Najczęściej oglądane Najwyżej oceniane Ostatnio dodane
|
Regulamin | 2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl |