Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 14 listopada 2018. Imieniny: Emila, Laury, Rogera
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: kamila1234
    Składniki:

  • Ciasto:
  • 35 dkg mąki pszennej
  • 12 dkg masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 10 dkg cukru
  • 5 dkg drożdży
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • aromat cytrynowy
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka

    Nadzienie serowe:
  • 30 dkg tłustego sera twarogowego
  • 17 dkg cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 8 dkg masła
  • 10 dkg rodzynek
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
Przepis:

Ciasto drożdżowe:
drożdże rozprowadzić w ciepłym mlekiem, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru oraz szczyptę soli. Odstawić zaczyn do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do mąki dodać drożdże wraz z ubitymi żółtkami i skórką z cytryny oraz aromatem. Wyrobić ciasto, dolewać w miarę potrzeby ciepłe mleko, tak aby ciasto było nieco gęściejsze niż na zwykły placek drożdżowy. Gdy zacznie odstawać od ręki wlać ciepły (nie gorący) tłuszcz i jeszcze razem wyrabiać.
Następnie wyłożyć ciasto do miski, lekko oprószyć mąką i przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Masa serowa:
Ser zmielić, utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, rodzynki, cukier waniliowy i stopione masło, skórkę pomarańczową - ja dodałam jeszcze kisiel pomarańczowy ale nie jest to konieczne.
Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm i pociąć na 4 pasy długości i szerokości foremki, w której zamierzamy piec ciasto. Trzy paski ciasta posmarować nadzieniem, pozostawiając 1 cm wolnego brzegu i układać jeden na drugim. Przykryć ostatnim czwartym paskiem. Zlepić dokładnie brzegi, a następnie całość skręcić wokół swojej własnej osi.
Ciasto włożyć do foremki wyłożonej folią, posmarować na wierzch białkiem i pozostawić aby wyrosło.
Piec 45-55 minut (w zależności jaka foremka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu polukrować i ozdobić - ja posypałam płatkami migdałowymi.
źródło przepisu: Broszurka "Mazurki,serniki,baby"
przepis dodany przez: kamila1234

Zobacz wszystkie przepisy tego użytkownika »
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl