Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 15 sierpnia 2018. Imieniny: Marii, Napoleona, Stelli
kategoria: potrawy mięsne
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 duża, ugotowana pierś z kurczaka
  • 15 dkg szynki
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka masła
  • przecier pomidorowy 80g
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
Przepis:

Do dużej miski wrzucić ugotowane ziemniaki z dodatkiem masła, a następnie wymieszać. Szynkę i kurczaka pokroić w niedużą kosteczkę. Dodać do miski z ziemniakami, dosypując zioła prowansalskie i wbijając 1 jajko. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać, aż składniki utworzą masę nadającą się do formowania kotlecików. Do jednego płytkiego talerza wbić jajko i utrzepać (można dolać odrobinę mleka), a na drugi wysypać bułkę tartą. Z gotowej masy należy uformować placuszki i umaczać je kolejno w jajku, a później bułce. Smażyć na patelni, aż uzyskają kolor złocisty. Placuszki podawać z sosem pomidorowym. Do niewielkiego rondelka wlać przecier pomidorowy (można dodać 2-3 łyżki ketchupu). Po podgrzaniu dodać jogurt i doprawić pieprzem do smaku. Gdy sos będzie zbyt gęsty można dolać odrobinę wody. Ciepłe placuszki podawać z tak przygotowanym sosem.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl