![]() Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
|
ZAPROSZENIE wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 26 kwietnia 2018. Imieniny: Marii, Marzeny, Ryszarda
|
Szukaj:
|
kategoria: przetwory średnia ocena: 0.00 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pomarańcze marynowane z miodem![]()
Przepis: Pomarańcze wyszorować namydloną szczoteczką, opłukać, sparzyć, osuszyć i pokroić wraz ze skórką na plastry grubości 5 mm. Plastry pomarańczy włożyć do garnka, wlać tyle wody, aby je przykryła, i na bardzo małym ogniu powoli gotować 30 min. Następnie dokładnie osączyć na sicie. Przygotować marynatę: cynamon, kolendrę i kardamon podgrzać na suchej patelni z grubym dnem, mieszając, aby się nie przypaliły. Gdy zaczną silnie pachnieć, zdjąć je z ognia i lekko rozdrobnić w moździerzu. Potem włożyć do garnka wraz z cukrem i miodem, wlać ocet i stopniowo podgrzewać, stale mieszając, aż cukier i miód się rozpuszczą. Wzmocnić ogień, doprowadzić marynatę do wrzenia i gotować na małym ogniu 10 min. Pomarańcze włożyć do marynaty, zagotować, przykryć garnek i dalej bardzo powoli gotować (około 20 min), aż plasterki staną się szkliste. Łyżką cedzakową przełożyć pomarańcze do wyparzonych słoików, do każdego z nich włożyć trochę przypraw i zalać marynatą. Słoiki szczelnie zamknąć. Marynowane pomarańcze przechowywać w chłodnym miejscu, co najmniej miesiąc przed spożyciem. ![]()
oceń przepis :
wystaw komentarz :
komentarze :
Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy
|
![]() Najczęściej oglądane Najwyżej oceniane Ostatnio dodane
|
Regulamin | 2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl |