Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 20 sierpnia 2018. Imieniny: Bernarda, Sabiny, Samuela
kategoria: przetwory
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 6 pomarańczy (1,2 kg)
  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki goździków

    Marynata:
  • 1 kawałek cynamonu (7 cm)
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżka nasion zielonego kardamonu
  • 25 dag cukru
  • 25 dag płynnego miodu
  • 1 1/2 szklanki białego octu winnego
Przepis:

Pomarańcze wyszorować namydloną szczoteczką, opłukać, sparzyć, osuszyć i pokroić wraz ze skórką na plastry grubości 5 mm.
Plastry pomarańczy włożyć do garnka, wlać tyle wody, aby je przykryła, i na bardzo małym ogniu powoli gotować 30 min.
Następnie dokładnie osączyć na sicie.

Przygotować marynatę:
cynamon, kolendrę i kardamon podgrzać na suchej patelni z grubym dnem, mieszając, aby się nie przypaliły. Gdy zaczną silnie pachnieć, zdjąć je z ognia i lekko rozdrobnić w moździerzu.
Potem włożyć do garnka wraz z cukrem i miodem, wlać ocet i stopniowo podgrzewać, stale mieszając, aż cukier i miód się rozpuszczą.
Wzmocnić ogień, doprowadzić marynatę do wrzenia i gotować na małym ogniu 10 min.

Pomarańcze włożyć do marynaty, zagotować, przykryć garnek i dalej bardzo powoli gotować (około 20 min), aż plasterki staną się szkliste. Łyżką cedzakową przełożyć pomarańcze do wyparzonych słoików, do każdego z nich włożyć trochę przypraw i zalać marynatą. Słoiki szczelnie zamknąć.

Marynowane pomarańcze przechowywać w chłodnym miejscu, co najmniej miesiąc przed spożyciem.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl