Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 18 sierpnia 2018. Imieniny: Bogusława, Bronisława, Ilony
kategoria: desery
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Bozenka16
    Składniki:

  • 200g mąki tortowej
  • 100g masła
  • 250 ml wody
  • 5 jajek
  • sól
Przepis:

Masło z wodą i szczyptą soli doprowadzić do wrzenia w średniej wielkości garnku.
Szybkim ruchem wsypać przesianą mąkę do wrzątku i dalej gotować na małym ogniu stale mieszając.
W momencie gdy ciasto zrobi się gładkie, lśniące i zacznie odstawać od brzegów garnka zdjąć z ognia i zostawić do przestudzenia.

Do letniego ciasta stopniowo dodawać lekko rozbełtane jaja, mieszając mikserem z łopatkami spiralnymi do uzyskania miękkiego i w miarę jednolitego ciasta.
Łyżką formować ptysie i układać na posypanej mąką pszenną blasze.
Piec do zrumienienia około 20 minut w temperaturze około 200 stopni i ważne!!! nie otwierać piekarnika bo ptysie upadną.

Po upieczeniu jeszcze gorące ptysie przekroić nożem i ułożyć na metalowej kratce do ostygnięcia.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl