Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 21 października 2018. Imieniny: Celiny, Hilarego, Janusza
kategoria: przetwory
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • 1 łyżka soli
  • 4 baldachy suchego kopru
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 4 kawałki korzenia chrzanu
  • 8 ząbków czosnku
Przepis:

Ogórki umyć. Ściąć końcówki. Utrzeć na tarce jarzynowej /grube oczka/ bez obierania. Osolić. Zostawić aż puszczą sok (ok. 2 godz.).

4 słoiczki po dżemie umyć i wyparzyć. Do każdego słoiczka włożyć 1 kawałek chrzanu, 1 baldach kopru, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki gorczycy. Wlać masę utartych ogórków z sokiem. Słoiki zakręcić. Zostawić na tacce w cieple na 4 dni.

Wytrzeć (stojąc w cieple mogą "kipieć" tzn. wycieknie z nich trochę płynu). Wynieść w ciemne, chłodne miejsce. Nie trzeba wekować. Słoiki zamkną się same. Tak ukiszony przecier może stać 2 a nawet 3 lata.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~irena2008-11-08 21:05
Ja najpierw kiszę ogórki, potem je ścieram na tarce, daję do słoiczków i wynoszę do piwnicy.

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl