Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 15 sierpnia 2018. Imieniny: Marii, Napoleona, Stelli
kategoria: desery
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Bozenka16
    Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Przepis:

Mąkę przesiać do misy, dodać sól, 4 łyżki cukru i wymieszać.
W osobnym naczyniu przygotować zaczyn z drożdży.
Drożdże rozkruszyć, zasypać 1 łyżką cukru i zalać 1/2 szklanki letniego mleka.
Odczekać 15 min, kiedy zaczyn jest gotowy dodać do mąki.
Następnie dodać jajko i resztę mleka (też musi być letnie).
Ciasto wyrobić i zostawić do wyrośnięcia ok 1 godz.

Uwaga:
ciasto nie może być ani za rzadkie ani za gęste.

Kiedy ciasto jest gotowe na patelni rozgrzewamy olej (musi go być dość dużo) i w osobnym naczyniu mamy gorącą wodę.
Łyżkę maczamy w gorącej wodzie, nabieramy ciasto i kładziemy na rozgrzanym oleju, smażymy na złoty kolor.
Smacznego :)
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~ja2011-05-15 18:33
wyszły super

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl