Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 września 2018. Imieniny: Januarego, Konstancji, Leopolda
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 125 g miękkiego masła
  • 1 kg twarożku Wieluń lub z Hajnówki
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 4 łyżki mleka
  • 1 paczka cukru wanilinowego
  • 2 cytryny
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 6 łyżek kaszy manny
  • tłuszcz i tarta bułka do blachy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • mięta lub melisa do dekoracji
Przepis:

Utrzeć masło. Dodać cukier, cukier wanilinowy, sól i aromat do ciasta. Jaja rozbić. Żółtka dodać do masy.

Szczoteczką wyszorować cytryny, umyte owoce osuszyć ręcznikiem, zetrzeć skórkę. Wycisnąć 1 cytrynę.

Do masy dodać twaróg, mleko, kaszę mannę, sok i skórkę z cytryny. Ubijać. Białka ubić i też dodać do masy.
Wyrobione jednolite ciasto wlać do tortownicy (średnica 26 cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Wygładzić na wierzchu łyżką. Sernik piec w temp. 200 stopniach C (termoobieg nie jest wskazany) przez 45 min.
Można go przykryć pergaminem po 30 min pieczenia, aby się zbytnio nie wysuszył.
Po upieczeniu pozostawić placek jeszcze na 10 min w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyjąć ciasto z blachy i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Posypać sernik na wierzchu obficie cukrem pudrem. Ozdobić listkami świeżej mięty lub melisy. Ciasto podawać pokrojone w trójkąty.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl