Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 września 2018. Imieniny: Bogusława, Liwiusza, Tekli
kategoria: ciasta
średnia ocena: 4.00
autor zdjęcia: Termar
    Składniki:

  • 8 jaj
  • 25 dag cukru pudru
  • wanilia
  • 1 cytry­na
  • sok lub kwasek cytrynowy
  • 3 łyżki tartej bułki

    Masa kawowa:
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

    Masa śmietanowa:
  • kubek śmietany 30%
  • cukier puder do smaku
  • cukier waniliowy lub pół laski wanilii

    Masa cytrynowa:
  • kostka masła
  • 3 jaja
  • 20 dag cukru
  • 2 cytryny

    Dodatkowo:
  • kieliszek alkoholu lub sok/syrop
Przepis:

Żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę, dodajemy sok z cytryny lub odrobinę kwasku cytrynowego. Ubijamy pianę. Na utarte żółtka wykładamy pianę, tartą bułkę i ostrożnie mieszamy.
Wlewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Pieczemy w średnio gorącym piekarniku ok. 40 min. Zimny kroimy na dwa krążki.

1. Na parze ubijamy jaja z cukrem (garnek z jajami wkładamy do drugiego garnka, w którym gotuje się woda - garnek górny powinien wisieć. Wsypujemy kawę i delikatnie mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia. Ucieramy masło na pulchną masę. W trakcie ucierania dodajemy porcjami całkowicie ostudzoną masę jajeczno-kawową. Krem jest gotowy, gdy wszystkie składniki połączą się.

2. Śmietanę ubić dodając pod koniec cukier i wanilię. Jeżeli śmietana jest wodnista i nie chce się dobrze ubić, można dodać odrobinę rozpuszczonej żelatyny.

3. Cytryny umyć w gorącej wodzie, nakłuć w wielu miejscach. Ugotować, dwa - trzy razy odlewając wodę. Gdy cytryny są miękkie, odcedzić, ostudzić, przetrzeć przez sito. Jaja ubić z cukrem na parze, ostudzić. Masło utrzeć na pianę. Wszystkie składniki połączyć. Gdyby masa była za mało kwaśna, dodać kwasku lub soku z cytryny.

Przekładanie tortu:
Dolny krążek biszkoptu nasączamy rozcieńczonym alkoholem lub syropem. Kładziemy warstwę masy wg uznania. Przykrywamy drugim krążkiem, także nasączonym. Wierzch i boki smarujemy masą i ozdabiamy. Kształt tortu nie musi być okrągły... może mieć kształt kwadratu, serca czy trójkąta.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~akrim2010-03-14 16:10
widać że pyszne, ale przekonam się jak sama upiekę
~X2009-11-27 18:12
ciasto bez mąki???
~akrim2009-01-15 12:10
wygląda apetycznie, napewno zrobię
~LULUŚ2008-12-10 20:41
SUPER CIACHO I Z WYGLĄDU I W SMAKU
czekoladka1452008-10-26 13:56
Bardzo apetycznie opisałaś całość - na pewno wypróbuję i to już niedługo .

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl