Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 12 grudnia 2018. Imieniny: Ady, Aleksandra, Dagmary
kategoria: desery
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: madzia
    Składniki:

  • 1/2 l mleka
  • 2 dag drożdży
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 kg truskawek
Przepis:

Mleko powinno być letnie. W niewielkiej jego ilości rozrobić drożdże. Następnie wlać do resztki mleka, dodać jajka, mąkę i 1-2 łyżeczki cukru waniliowego. Można także dodać odrobinę cukru, dla tych co wolą słodsze placki. Wszystkie składniki wymieszać mikserem. Ciasto powinno być nie za rzadkie i nie za gęste (jeśli jest bardzo lejące można dodać odrobinę mąki). Pozostawić pod przykryciem aby wyrosło. Po około 10-15 minutach formować placki na rozgrzanej patelni z olejem. Placki powinny być płaskie i zrobione mniej więcej z łyżki ciasta. Na każdym położyć nieduże, umyte truskawki (ilość, według uznania, najlepiej 4-5). Następnie na truskawki nałożyć jeszcze odrobinę (około pół łyżki) ciasta, aby przykryć truskawki. Smażyć z dwóch stron, do zarumienienia. Można podawać posypane cukrem pudrem.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
monika.p2007-06-07 20:43
Warte polecenia! Na pewno spróbuję....

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl