Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 14 listopada 2018. Imieniny: Emila, Laury, Rogera
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: czekoladka145
    Składniki:

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 18 dkg cukru
  • 3 torebki małe cukru waniliowego
  • 20 dkg mąki tortowej
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • ok.1/2 tabliczki tartej czekolady
  • ok.8 dkg kakao ciemnego
  • duża blacha
  • ściereczka i cukier do zwinięcia ciasta po upieczeniu

    Masa do rolady:
  • 1 litr śmietany kremówki
  • 5 saszetek śmietana-fix
  • 3 cukry waniliowe
  • 2 łyżki cukru pudru

    Do nadzienia:
  • 1 puszka wiśni w żelu - frużelina
Przepis:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z szczyptą soli. Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na kremową masę. Następnie dodać wodę i dalej ubijać. Na wierzch przesiać mąkę i kakao, oraz tartą czekoladę. Dodać pianę z białek i wszystko ostrożnie wymieszać.
Blachę wyłożyć pergaminem lub papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić ciasto i wstawić do piekarnika na 12 minut. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika. Wilgotną ściereczkę posypać cukrem i przełożyć na nią ciasto. Zdjąć papier do pieczenia i za pomocą ścierki natychmiast zrolować ciasto. Odczekać kilka godzin aby ostygła. Jednak nie do drugiego dnia bo wydaje mi się że by była za sztywna i mało elastyczna.

Śmietanę ubijać a pod koniec dodać śmietana-fix zmieszany z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dokładnie połączyć. Rozwinąć biszkopt, posmarować śmietaną (część pozostawić do dekoracji), wzdłuż jednego boku rozsmarować wiśnie w żelu - frużelina- ilość wg gustu, i następnie delikatnie ale dociskając zwijać roladę. Ja zawinęłam ją jeszcze na ok.1/2 godziny w ściereczkę aby się lepiej skleiła. Następnie posmarować wierzch śmietaną i zrobić rowki wzdłuż ciasta. Dekorować listkami czekoladowymi i owocami wiśni. Mnie skończył się listki, więc wykorzystałam "foremki" po starych listkach i polewę z ciemnej i białej ajerkoniakowej polewy i dorobiłam sobie listków. Na środku posypałam tartą czekoladą z aromatem wiśniowym.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~nanana2009-02-17 11:13
wygada pysznie ... a jeszce lepiej smakuje. Ale ile kalori .
~pusieczek22008-11-09 11:45
przepięknie wygląda, a jak kusi na pewno ją wypróbuje
~irena2008-10-27 19:57
Super!
kamila12342008-10-13 21:49
Bardzo zachęcająco wygląda - i obawiam się ze wkrótce wypróbuję!
czekoladka1452008-10-10 20:58
Witam i dziękuję ze podoba się moja roladka.Tak w rzeczywistości nie wydaje mi się pracochłonna jeśli zorganizujesz i poukładasz sobie co i w jakiej kolejności robić. A jeśli chodzi o rowki to kupiłam niedawno kolejną tortownicę i był do nie dołączony taki podłużny plastik z wyciętymi "ząbkami"i właśnie tym "urządzeniem" można tworzyć te i inne rowki.
megunia2008-10-07 16:25
wygląda wyśmienicie :) Trochę pracochłonny ten przepis, ale myślę, że warto spróbować. W jaki sposób robisz takie ładne rowki na wierzchu? Twoja wygląda jak z cukierni :)

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl