Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 kwietnia 2018. Imieniny: Alfa, Leonii, Tytusa
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: kamila1234
    Składniki:

  • 6 jaj
  • ok.20 dkg cukru
  • 3 torebki cukru waniliowego
  • 20 dkg mąki pszennej
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • ok.1/2 tabliczki tartej czekolady
  • 3 łyżeczki kakao ciemnego
  • duża blacha
  • szczypta soli
  • ściereczka i cukier do zwinięcia ciasta po upieczeniu
  • gotowe ozdoby do udekorowania ciasta

    Masa ajerkoniakowa:
  • 300 ml ajerkoniaku
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 15 dkg cukru
  • 15 dkg masła
  • 3/4 litra śmietany kremówki
Przepis:

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem, następnie dodać wodę i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę przesianą z kakao i tartą czekoladę. Dodać również ubite białka i wszystko bardzo delikatnie połączyć.
Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blachę (ja użyłam taką która znajduje się w każdej kuchence przy zakupie). Piec ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni.

Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i jeszcze gorące wyłożyć na ścierkę obsypaną cukrem lub cukrem pudrem i delikatnie zdjąć papier i zwinąć - uważając aby się nie złamała.
Tak pozostawić ciasto w chłodnym miejscu na ok.2 godziny.

Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody (zimnej ale przegotowanej). Następnie rozpuścić ją na małym ogniu i ostudzić.
Masło i cukier rozetrzeć dokładnie do połączenia i dodać ajerkoniak (ja użyłam tego z Biedronki). Dokładnie połączyć wszystkie składniki, dodać żelatynę (już chłodną) a następnie ubitą wcześniej śmietanę.
Pozostawić masę aż zacznie gęstnieć i wtedy rozwinąć roladę, posmarować gęstą (ale nie twardą masą) i szybko zwinąć, lekko dociskając. Całość położyć na półmisku i posmarować ciasto na zewnątrz. Udekorować gotowymi elementami i płatkami migdałowymi oraz czekoladą.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
czekoladka1452008-11-03 11:46
ciekawie połączone smaki....

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl