Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 24 września 2018. Imieniny: Dory, Gerarda, Maryny
kategoria: zupy
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • ½ kury(tak ok. 1,5 kg)
  • ½ kg wołowiny na rosół
  • 3 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1/8 selera
  • ½ pory
  • 1 cebula
  • 1 goździk
  • 1 kapelusz suszonego prawdziwka
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 gałązka lubczyku
  • 6 małych ziemniaków młodych (po trzy na porcję)
  • maggi w płynie
  • 1 łyżka usiekanej natki pietruszki
  • grubo zmielony czarny pieprz
  • 1,5 litra wody
Przepis:

Mięso umyć, podzielić na kawałki. Włożyć do dużego garnka. Dodać oczyszczone warzywa, goździk, grzybek, ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk, sól.
Zalać zimną wodą. Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć gaz i gotować ok. 1, godziny zbierając w trakcie gotowania szumowiny.

W tym czasie ugotować ziemniaki w mundurkach. Obrać, pokroić w plastry. Wyjąć z rosołu mięsa i warzywa. Rosół przecedzić. Doprawić maggi.

Na talerzu układać plastry ziemniaków. Zalać wrzącym rosołem. Posypać natką pietruszki. Posypać grubo zmielonym pieprzem. Udekorować ozdobnie powycinaną marchewką.

Resztę rosołu i mięso z kury użyć np. na zrobienie galaretki z drobiu, lub z rosołu zrobić inną zupę na następny dzień, a mięso zmielić i zrobić z niego pierogi, paszteciki, naleśniki z mięsem. Z warzyw można zrobić sałatkę (warzywa są trochę za bardzo wygotowane, ale na zwykłą sałatkę na kolację mogą być.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl