Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 27 kwietnia 2018. Imieniny: Sergiusza, Teofila, Zyty
kategoria: zupy
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • ½ kaczki (bez wyluzowanej piersi i odciętego udka, samo chude mięso, ze wszelkimi tłuszczykami)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera
  • ½ pora
  • 1 cebula
  • kilka liści lubczyku (jak nie ma to trudno)
  • 2 suszone grzyby
  • 2 kostki bulionu z kury Knorra (lub przyprawa do zup w płynie)
  • 1 goździk
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • maggi w płynie
  • pokrojona natka pietruszki
Przepis:

Umyte i podzielone na kawałki mięsa i kości zalać 1,5 litra zimnej wody.
Dodać obrane warzywa, ziele angielskie, grzyby, kostki bulionowe, lubczyk.
Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 1,5 godziny.

Wyjąć mięso i warzywa. Rosół przecedzić.
Jeśli komuś przeszkadza to zdjąć z wierzchu tłuszczyk.
Podgrzać, doprawić do smaku.

Podawać z makaronem, pierożkami z mięsem kaczki, kluskami lanymi itp. Obrane mięso użyć do robienia pierożków, pasztecików, krokietów.

Zebrany z rosołu tłuszcz ogrzewać na małym gazie by odparowała wilgoć. Ostudzić.
Ja zlewam go do małych pojemniczków (takich na jedną porcję) i zamrażam. Tym razem z braku czasu podałam z kupnymi lanymi kluskami, ale lepsze będą robione w domu.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl