Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2018. Imieniny: Franciszka, Kazimiery, Ruty
kategoria: kasze, ryż
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 10 dag ryżu brązowego
  • 10 dag ryżu parabolicznego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 kostki bulionu drobiowego
  • szczypta kurkumy
Przepis:

W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła. Wsypać brązowy ryż. Smażyć 5 minut mieszając. Zalać 2 szklankami wody. Gotować ok. 25 minut tak by ryż był miękki i wchłonął całą wodę. Garnek z ryżem zawinąć w koc tak by był ciepły. W czasie gotowania ryżu brązowego rozgrzać w drugim garnku 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła. Wsypać ryż paraboliczny i smażyć 5 minut. Zalać 2 szklankami wody, dodać szczyptę kurkumy i gotować 25 minut. Ten ryż również zawinąć w koc. Po 30 minutach ułożyć na okrągłym półmisku obejmę od tortownicy (małej). Z kawałka folii aluminiowej zrobić pasek tej długości by pozwolił wewnątrz obejmy tortownicy zrobić przegrodę nadającą kształt Ying-Yang. Uformować przegrodę. Na środku jednej i drugiej części postawić odwrócone dnem do góry małe filiżanki. Na jedną część wyłożyć brązowy ryż, po odłożeniu 4 łyżek. Na drugą część wyłożyć ryż paraboliczny, po odłożeniu 4 łyżek. Usunąć przegrodę. Wyjąć filiżanki. W puste miejsca po filiżankach wsypać ryż o odmiennym kolorze tzn w ryż brązowy wsypać żółty i odwrotnie. Całość obłożyć wkoło kawałkami liści sałaty karbowanej.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl