Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 15 października 2018. Imieniny: Jadwigi, Leonarda, Teresy
kategoria: sałatki
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • Przepis oryginalny
  • 3 szklanki białej fasoli
  • 1 mata cebula pokrajana w cienkie krążki
  • 1 jajo na twardo pokrajane w plasterki
  • kilka czarnych oliwek (dowolnie)
  • 2 świeże papryki drobno posiekane
  • 4 łyżki oliwy lub oleju jadalnego
  • sok z cytryny lub 2 łyżki octu (6 proc.) i 3 łyżki
  • wody
  • sól do smaku
  • zielona pietruszka drobno posiekana
  • 1. Fasolę dokładnie wypłukać i namoczyć ( 12 godz.)
  • 2. Ugotować w osłodzonej wodzie, wystudzić, nie odlewając wody.
  • 3. Fasolę osączyć, ułożyć w salaterce, przybrać cebulą, jajem, pomidorem, oliwkami, papryką i zieloną pietruszką.
  • 4. Do małego słoika (twist) wlać sok z cytryny lub ocet z wodą, oliwę, doprawić solą. Wstrząsnąć. Sosem tym polać sałatkę. Odstawić pod przykryciem na godzinę.
  • 5. Podawać z białym pieczywem lub do zimnych mięs.
  • Proporcje dla 2-3 osób
  • Przepis w naszej kuchni
  • 1 puszka fasolki konserwowej
  • 4 łyżki oliwy lub oleju jadalnego
  • sok z cytryny lub 2 łyżki octu (6 porcji 3 łyżki wody
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 dymki lub 1/2 pźczka drobno posiekanego szczypiorku
  • koperek lub zielona pietruszka
  • 1 średni pomidor, sparzony, obrany, pokrajany w plasterki
  • 1 jajo na twardo pokrajane w talarki
  • czarne oliwki (dowolnie).
Przepis:

1. Fasolę przelać zimną wodą, osączyć.
2. Oliwę, cytrynę lub ocet wlać do małego słoika (twist) doprawić solą i pieprz . Zamknięty słoik silnie wstrząsnąć
3. Fasolę włożyć do salaterki z dymką lub szczypiorkiem, polać sosem ze słoika, ostrożnie wymieszać.
4. Posyp koperkiem lub zieloną pietruszką.
5. Przybrać pomidorem i jajem.
Proporcje dla 2-3 osób
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~hania2012-03-08 06:10
przepis wydaje sie prosty a smak wysmienity

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl