Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 24 kwietnia 2018. Imieniny: Bony, Horacji, Jerzego
kategoria: desery
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: katrin
    Składniki:

  • 1/2 kg sera białego
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 galaretki
  • owoce
  • bakalie (np. rodzynki, morele, orzechy)
Przepis:

Ser biały przecisnąć przez prasę lub zmielić 2 razy.
Utrzeć żółtka, cukier i masło, następnie dodawać po łyżce sera białego, ciągle ucierając.
Wodę zagotować i rozpuścić w niej żelatynę. Po ostygnięciu dodać do utartej masy serowej i wymieszać.
Następnie dodać wyparzone bakalie.

Rozpuścić galaretkę według przepisu na opakowaniu (z minimalnie mniejszą ilością wody - szybciej stężeje).

Tortownicę wyłożyć na spodzie herbatnikami. Wylać na to masę serową, wygładzić (można włożyć na jakieś 10-15 minut do lodówki, aby masa bardziej zgęstniała).
Na wierzchu ułożyć owoce do dekoracji i zalać lekko stężoną galaretką. Schłodzić w lodówce przez około 3h.
źródło przepisu: justina
przepis dodany przez: katrin

Zobacz wszystkie przepisy tego użytkownika »
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~robert2009-08-10 19:17
apetycznie wygląda
~ewa2009-08-08 04:00
po co tyle zachodu? latwiej i chyba lepiej smakuje jak zrobisz to tak: 500 gr. serka homo lub domowej roboty, z mleka-oby byl miekki- zmieszac z rozpuszczona w polowie zalecanej ilosci wody galaretki, wlac do formy dla ciast z otwierana obrecza i wstawic do lodowki do stezenia. Pycha i szybko i latwo.

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl