Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 17 października 2018. Imieniny: Antonii, Ignacego, Wiktora
kategoria: wieprzowina
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 1/2 kg żeberek wieprzowych
  • 2 - 3 szklanki oleju
  • Marynata:
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka wytrawnego białego wina lub czystej wódki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki wody
  • Sos przyprawowy:
  • 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki glutasoli, "Vegety" lub "Jarzynki"
  • 1 łyżka wytrawnego białego wina lub czystej wódki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżeczki bardzo drobno posiekanej cebuli dymki
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek wody
Przepis:

Mięso podzielić na pojedyncze żeberka, każde porąbać na 6 cm kawałki. Składniki marynaty połączyć, polać żeberka, wymieszać, odstawić na 1-2 godz. Składniki sosu przyprawowego wymieszać, odstawić. Patelnię podgrzać, wlać olej, mocno rozgrzać, kłaść żeberka pojedynczo, smażyć na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie i rumiane, przełożyć na cedzak, osączyć z oleju. Olej zlać z patelni, zostawiając 1-2 łyżki tłuszczu, mocno rozgrzać, wlać zamieszany sos przyprawowy, podgrzewać ciągle mieszając aż sos zgęstnieje i zagotuje się. Włożyć usmażone żeberka, wymieszać, trzymać na średnim ogniu 30 sek. Podawać na gorąco lub na zimno. Proporcje: dla 3-4 osób - jako danie główne, z potrawą z warzyw
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl