Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 18 sierpnia 2018. Imieniny: Bogusława, Bronisława, Ilony
kategoria: wieprzowina
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 25 dag zmielonej średnio tłustej wieprzowiny
  • 3 czerstwe pszenne bułeczki śniadaniowe
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozprowadzonej 2 łyżkami wody
  • 1 jajo
  • 1 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka wytrawnego białego wina lub czystej wódki
  • 3 łyżeczki drobno posiekanej cebuli dymki lub 2 roztarte ząbki czosnku
  • 1 posiekany plasterek świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 3 - 4 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Przepis:

Skórkę z bułek zetrzeć na tarce. Miękkie środki bułeczek pokrajać w kostkę, następnie siekać aż powstaną kawałeczki wielkości ziarenek ryżu (można używać tartej bułki, ale wówczas kulki nie będą błyszczące). Mięso mielone włożyć do miski, wlać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną wodą wbić jajko, dodać pozostałe składniki oprócz oleju i rozdrobnionej bułki. Mieszać w kierunku wskazówek zegara około 1 1/2 min lub aż powstanie jednolita, lepka masa. Z masy miźsnej formowaę kulki wielkości orzecha włoskiego, równomiernie obtoczyę w rozdrobnionej bułce. Olej wlaę do garnka, rozgrzaę (sprawdzię temperaturź). Kłaśę kulki na rozgrzany olej, smażyę na ciemnozłoty kolor. Wybrać łyżką cedzakową. Podawać na gorąco lub na zimno z keczupem lub musztardą.
Proporcje: dla 6-8 osób - na przystawkę, przy innych daniach
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl