Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 10 grudnia 2018. Imieniny: Danieli, Bohdana, Julii
kategoria: sosy
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 35 dag cebuli (może być drobna)
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 żółtko
  • pieprz
  • sól
  • odrobina cukru do smaku
Przepis:

Cebule obrać, umyć, i jeśli jest duża przekroić na ćwiartki, drobniejszą na połówki i poddusić chwilę z dodatkiem tłuszczu. Zalać wrzącą wodą (3/4 szklanki), osolić (w trakcie gotowania znaczna część wody odparuje), ugotować do miękkości.
Przetrzeć przez sito lub zmiksować ją i zagotować. Do wrzątku wlać przesianą i rozprowadzoną kilkoma łyżkami mleka mąkę. Doprowadzić do wrzenia, odstawić.

Dodać mleko wymieszane z żółtkiem, wymieszać i dalej mieszając dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem ew. odrobiną cukru. Podawać sos jako dodatek do potraw mięsnych.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl