Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 sierpnia 2018. Imieniny: Emilii, Julinana, Konstancji
kategoria: sosy
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • Czas przyrządzania i gotowania - 45 minut.
  • 400 g świeżych borowików
  • 4 drobno pokrojone pomidory
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 1 drobno pokrojc1na szalotka
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (według uznania)
  • 1 łyżka liści anyżowych
  • 10 łyżek oliwy z oliwek o łagodnym smaku
  • sól i czarny pieprz
Przepis:

Oliwę rozgrzać w rondlu i podsmażyć na niej szalotkę, cebulę, czosnek i liście anyżu. Grzyby dokładnie oczyścić, pokroić wzdłuż na cienkie plasterki - osobno kapelusze i osobno nóżki, zmieszać z cebulą i przyprawami, dodając na końcu szczyptę soli i smażyć 2 minuty. Po upływie tego czasu do rondla dodać pomidory oraz pieprz, lekko wymieszać i gotować jeszcze 15 minut. Gotowy sos posypać natką pietruszki. Jeśli do przygotowania tego sosu użyjemy grzybów suszonych, to powinniśmy je wcześniej moczyć w letniej wodzie przez mniej więcej 20 minut. Część tej wody po dokładnym przecedzeniu i dodaniu odrobiny białego wina będziemy mogli dolać do grzybów przed wrzuceniem pomidorów.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl