Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 25 czerwca 2018. Imieniny: Łucji, Witolda, Wilhelma
kategoria: sosy
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 15 dag cebuli
  • 10 korniszonów
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki maki
  • 1,5 szklanki wytrawnego białego wina domowego
  • 1 szklanka intensywnego rosołu
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
Przepis:

Cebulę obrać, opłukać, pokroić w bardzo drobną kosteczkę, wsypać do rondelka, dodać połowę masła, (a jeszcze lepiej, gdy tą połowę masła zastąpimy oliwą). Mieszamy, oprószamy solą, dusimy na małym ogniu mieszając. Cebula powinna zmięknąć, i stać się "przezroczysta". Nie należy jej rumienić.
Do uduszonej cebuli dodajemy przesianą mąkę, mieszamy, a następnie rozprowadzamy rosołem, dolewając go powoli w trakcie ustawicznego mieszania trzepaczką, i podgrzewamy.

W kolejnym kroku dodajemy także stopniowo wino. Doprowadzamy sos do zawrzenia. Siekamy drobniutko korniszony i natkę i dodajemy do sosu, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie możemy dodać odrobinę cukru do smaku).

Sos korniszonowy podajemy do kotletów ziemniaczanych, mięs opiekanych na grillu, do pieczeni, zwłaszcza wieprzowej. Gorący sos podajemy w sosjerce.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl