Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 26 września 2018. Imieniny: Cypriana, Justyny, Łucji
kategoria: sosy
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • Czas przyrządzania i gotowania - 3 godziny 30 minut oraz 15 minut na moczenie grzybów.
  • 200 g mięsa wołowego
  • 30 g suszonych borowików, wcześniej namoczonych i dokładnie oczyszczonych
  • 25 g orzeszków pinii
  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 1 łyżka wazowa rosołu
  • 3 łyżki gęstego sosu pomidorowego
  • 1 pokrojony ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 roztarty goździk
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Przepis:

W rondlu rozgrzać oliwę i masło. Obtoczone w mące mięso włożyć do rondla na gorący tłuszcz i przysmażyć, a następnie lekko podlać winem. Gdy wino wyparuje, dodać czosnek i orzeszki pinii. Kiedy czosnek i orzeszki już się przyrumienią, łyżką wyjąć je z rondla i rozgnieść w moździerzu, natychmiast w tym samym rondlu przysmażyć cienko pokrojoną cebulę, całość posolić, dodać goździki i pieprz, zalać rosołem, przykryć i gotować na wolnym ogniu. Odciśnięte i drobno pokrojone grzyby włożyć do rondla z mięsem, dokładając: również roztarty czosnek i orzeszki pinii, zalać resztą rosołu i gotować jeszcze godzinę. Pod koniec: gotowania do rondla wlać sos pomidorowy i gotować razem 20 minut. Po upływie tego czasu wyjąć mięso, a sos lekko odparować, gotując na małym ogniu.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl