Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 stycznia 2018. Imieniny: Erwiny, Henryka, Mariusza
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 5 jajek (należy zważyć)
  • masło - tyle ile ważą jajka
  • cukier - 1/2 wagi jajek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • alkohol (rum lub wódka) - 2 łyżki
  • zapach waniliowy

    Bakalie:
  • orzechy
  • rodzynki
  • morele suszone
  • śliwki
  • figi
Przepis:

Bakalie pokroić w kostkę.
Jajka należy zważyć w całości, a następnie oddzielić żółtka, od białek.
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, a następnie pojedynczo dodawać żółtka ciągle ucierając.
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą.
Następnie delikatnie dodać pianę z białek.
Dodać alkohol, zapach waniliowy i bakalie, ostrożnie wymieszać.
Podłużną foremkę dokładnie wysmarować, posypać mąką, wlać masę.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C. około godziny.
Po upieczeniu, położyć na desce drewnianej na boku foremki, pozostawić do wystudzenia.
Wyjąć z formy, można polać lukrem i posypać kandyzowanymi owocami.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl