Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 stycznia 2018. Imieniny: Erwiny, Henryka, Mariusza
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • szafran - 1 mała szczypta
  • kardamon - 1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa mielona - odrobina
  • orzechy włoskie - 100 g
  • śliwki suszone - 150 g
  • twaróg - 500 g
  • mąka typ 550 - 500 g
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • mleko nisko tłuszczowe 1,5% - 1 łyżka
  • jajka - 2 małe
Przepis:

Z cytryn zetrzeć skórkę.
Suszone śliwki pokroić w paseczki.
Twaróg odsączyć w ściereczkę lnianą.
Mąkę i proszek do pieczenia wsypać do jednej miski, zrobić w środku dziurkę i wlać mleko, cukier puder, jaja, przyprawy.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Dodać margarynę, twaróg i orzechy, szybko zarobić ciasto na gładką masę.
A na koniec koniec wgnieść suszone śliwki.

Gotowe ciasto wyłożyć do długiej wąskiej formy (około 37 cm), uprzednio nasmarowanej tłuszczem i włożyć formę do piekarnika.
Piec w 150 stopniach przez 80-90 minut.
Keks jeszcze gorący, wyjąć z piekarnika wystudzić.
Krótko przed podaniem polać go czekoladową polewą lub natrzeć wierzch margaryną i posypać cukrem pudrem.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~Andy2010-10-19 18:11
Może być bardzo pyszny. Na pewno dla oczu apetyczny

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl