Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 listopada 2018. Imieniny: Elżbiety, Faustyny, Pawła
kategoria: potrawy mączne
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 3-4 duże ziemniaki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki żytniej razowej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • 1 jajko
  • 20 dag wędzonego boczku
Przepis:

Ziemniaki utrzeć w malakserze na miałko (lub utrzeć na tarce jarzynowej na najdrobniejszych oczkach).
Sitko wyłożyć gazą i zostawić na nim pulpę ziemniaczaną na 15 minut by odciekła. Po utarciu i odsączeniu ma zostać 1 szklanka pulpy ziemniaczanej.
Zwinąć gazę i odcisnąć ziemniaki.
Włożyć do miski. Dodać jajko i mąki (niektórzy czekają aż sok z ziemniaków się ustoi i można go zlać zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną – i to ją dodają do klusek). Mnie się nie chce czekać - daję mąkę ziemniaczaną – na jedno wychodzi).
Dobrze wymieszać.

Nastawić osoloną wodę w dużym garnku. Zanim woda się zagotuje pokroić boczek w drobną kosteczkę i usmażyć na rumiano na patelni.
Na wrzącą wodę wkładać łyżeczką kluseczki i gotować 5 minut od wypłynięcia.
Wyjąć łyżką cedzakową.
Podawać okraszone skwarkami z boczku z kiszoną kapustą obgotowaną (z kminkiem).
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl