Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 17 listopada 2018. Imieniny: Grzegorza, Salomei, Walerii
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Termar
    Składniki:

  • Na spód:
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 120g margaryny lub masła roślinnego
  • 16g cukru cynamonowego Delecty
  • 250g mąki tortowej lub krupczatki

    Na nadzienie:
  • 1 opakowanie cukru cynamonowego
  • 2 łyżki cukru kryształ
  • 500g jabłek szara reneta
Przepis:

Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, płuczemy i kroimy na drobne kawałki, krótko przesmażamy.

Do przesmażonych jabłek dodajemy oba cukry czyli cukier kryształ i cukier cynamonowy (który możemy sobie zrobić sami w domu).
Mieszamy całość i odstawiamy do przestudzenia.

W tym czasie przygotowujemy spód do szarlotki:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki. Całość krótko zagniatamy.
Rozwałkowujemy ciasto na grubość 1 cm (część ciasta odkładamy).
Rozwałkowane - przekładamy do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy o średnicy 24 cm i wylepiamy nim dno i 2 cm brzeg.
Kilkakrotnie nakłuwamy ciasto widelcem.
Na ciasto wykładamy przestudzone nadzienie.
Wierzch szarlotki ozdabiamy "kratką" zrobioną z odłożonej wcześniej porcji ciasta.

Piekarnik nagrzewamy - wcześniej do 180 stopni C i wstawiamy "naszą" szarlotkę. Pieczemy ją 45 minut.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~reme2010-10-31 20:46
jak się nie spali w piekarniku to jest to super przepis :)

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl