Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 24 września 2018. Imieniny: Dory, Gerarda, Maryny
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: madzia
    Składniki:

  • 6 jabłek
  • cynamon
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki
  • 150g margaryny
  • 1/5 szklanki zimnej wody
  • 1 jajko
Przepis:

Mąkę posiekać nożem, z margaryną, dodać 3-4 łyżki cukru pudru. Następnie całość zagnieść, dodając po 2 łyżki wody. Ciasto nie powinno być zbytnio klejące (dodać więcej mąki) ani za suche (dodać więcej wody). Następnie wyrobione ciasto podzielić na dwie części (jedna powinna być odrobinę większa). Większy kawałek rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną lekko tłuszczem blaszkę okrągłą. Następnie na pół godziny włożyć blaszkę i drugi kawałek ciasta do lodówki.

W tym czasie obrać jabłka, pokroić na 8 części i ciąć paseczki. Tak przygotowane owoce, posypać cynamonem (ilość według uznania np. 1 łyżkę) oraz pozostałą częścią cukru pudru. Owoce wymieszać.

Gdy ciasto się już schłodziło, kładziemy na dolną warstwę przygotowane jabłka. Wałkujemy drugi kawałek i kładziemy na wierzch, aby udało nam się skleić oba kawałki ciasta, po boku formy. Niedużym nożykiem robimy nacięcia po całości górnej części. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowaną szarlotkę wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 50-60 minut.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~LOLA2008-09-20 01:48
pycha...
bart2008-07-20 23:21
Najwidoczniej tak :-) Niskie to ciasto wychodzi ale bardzo dobre.
monika.p2008-07-20 11:07
Czyżby to moja blaszka do tarty?;)

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl