Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 12 grudnia 2018. Imieniny: Ady, Aleksandra, Dagmary
kategoria: wieprzowina
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 1,5 kg chudej wieprzowiny od szynki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pełna łyżeczka miodu (najlepiej wrzosowy)
  • 1 łyżeczka musztardy lub ¼ łyżeczki mielonej gorczycy
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego jałowca
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka powidełek z głogu (lub kilka owoców suszonego głogu namoczonych)
  • 4 wędzone śliwki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 suszone kapelusze grzybów
  • ½ marchewki
  • 4 cebule
  • 1 łyżka wódki Żubrówki (Ginu lub czystej)
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki utartego piernika
Przepis:

Zrobić pastę przyprawową z oleju, miodu, musztardy (lub gorczycy), zmiażdżonego czosnku, mielonego jałowca, rozmarynu, majeranku, powidełek głogowych, wódki, soli.
Natrzeć dobrze mięso.
Zostawić przykryte w kamionce lub szklanym pojemniku w lodówce na 48 godzin.
Przez ten czas przewracać i wcierać przyprawę w mięso.

Namoczyć Garnek Rzymski na 15 minut.
Zetrzeć nadmiar przyprawy z mięsa i ułożyć w garnku.
Dorzucić pokrojone w paseczki namoczone śliwki i grzyby, pokrojone w pół plasterki cebuli i marchewkę.
Podlać ½ szklanki wody.

Wstawić do zimnego piekarnika. Piekarnik rozgrzać do temperatury 100*C.
Potem podkręcić do 230*C i piec 2 godziny.

Wyjąc mięso. Sos zlać do garnuszka.
Podlać ½ szklanki wody.
Dodać piernik i zagotować.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl