Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 16 listopada 2018. Imieniny: Edmunda, Marii, Marka
kategoria: ciasta
średnia ocena: 4.33
autor zdjęcia: madzia
    Składniki:

  • 150g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 5 łyżek zimnej wody
  • słoiczek dżemu
  • 1 jajko
Przepis:

Zagnieść kruche ciasto z mąki, masła (pokrojonego na kawałki), dolewając stopniowo wody. Gdy będzie za suche dodać troszkę masła i wody, gdy za bardzo wilgotne odrobinę mąki. Przygotowane ciasto włożyć na pół godziny do lodówki.
Następnie 2/3 ciasta, cienko rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tarty (wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą). Na to wyłożyć dżem (np. jabłkowo-wiśniowy). Z pozostałego kawałka ciasta powycinać paski. Najpierw również cienko rozwałkować, a następnie wykrawać paseczki o szerokości do 1cm, tak aby ułożyć kratkę na wierzchu ciasta. Roztrzepanym jajkiem wysmarować kawałki ciasta.
Piec około 40 minut, aż ciasto będzie koloru złocistego, w 180 stopniach.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl