Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 września 2018. Imieniny: Bogusława, Liwiusza, Tekli
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: madzia
    Składniki:

  • 2-2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 150g margaryny
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • mus jabłkowy
Przepis:

Mąkę, 1/2 szklanki cukru pudru, proszek do pieczenia, cukier waniliowy wymieszać. Dodać miękką margarynę, pokrojoną i całość razem wymieszać - ugniatając ciasto lub krojąc nożem.
Po chwili dodawać po żółtku i dalej wszystko mieszać. Gdy ciasto będzie zbyt suche dodać łyżkę wody, a gdy będzie przyklejało się do rąk, podsypać mąką. Przygotowane ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.

Do wysmarowanej tłuszczem blaszki na tartę wyłożyć 2/3 porcji przygotowanego kruchego ciasta. Tak, aby ciasto pokrywało dno i boki blaszki. Włożyć na chwilkę (ok. 5min) do piekarnika, rozgrzewanego do 180 stopni.
W tym czasie, ubić białka z 1/2 szklanki cukru pudru. Wyjąć blaszkę, na niej wyłożyć mus jabłkowy (lub pokrojone drobno jabłka) - warstwa około 1-1,5cm. Na owoce wyłożyć ubite białka. Na końcu porwać kawałkami, pozostałą część ciasta i porozrzucać po wierzchu. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 40 minut.

Smakuje bardzo dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można podawać również z bitą śmietaną i/lub lodami.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl