Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 22 stycznia 2018. Imieniny: Dominiki, Mateusza, Wincentego
kategoria: desery
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 5 żółtek
  • serek mascarpone
  • ok 150-200 ml - dwie duże kawy espresso
  • paczka biszkoptów (12 szt)
  • amaretto 150 ml
  • rum 150 ml
  • 6 łyżek cukru pudru

    Dodatki:
  • bita śmietana
  • gorzka sypka czekolada lub kakao
Przepis:

Wlewamy rum do kawy. Biszkopty łamiemy w salaterce i wlewamy do nich kawę z rumem. Nasączone biszkopty ubijamy widelcem i dokładamy kolejne, aż zrobi się gęsta, przesiąknięta masa.

Do serka dodajemy żółtka oraz cukier puder. Dolewamy amaretto. Miksujemy na gładką masę.

Masę biszkoptową i mascarpone nakładamy na przemian warstwami w przezroczystym, szklanym kielichu lub salaterce. Dekorujemy na wierzchu bitą śmietaną lub sypką gorzką czekoladą (zamiast gorzkiej czekolady deser posypać można kakao).
źródło przepisu: Przepis pochodzi z mojej rodzinnej miejscowości z restauracji Villa Magnat - w Kielcach
przepis dodany przez: Termar

Zobacz wszystkie przepisy tego użytkownika »
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
czekoladka1452008-11-03 11:45
wypróbuję na pewno....

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl