Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 22 lipca 2018. Imieniny: Magdaleny, Mileny, Wawrzyńca
kategoria: ciasta
średnia ocena: 5.00
autor zdjęcia: bart
    Składniki:

  • 10 dkg drożdży
  • kostka margaryny
  • 4 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • rodzynki
Przepis:

Na początek stopić w rondelku margarynę i pozostawić do przestygnięcia.
Drożdże rozrobić w niewielkiej ilości wody.
Następnie wyrobić ciasto ze wszystkich składników oprócz cukru (mąkę, jajka, drożdże i stopioną margarynę wyrabiać). Wyrabiać aż będzie dosyć gładkie i ufromować kulę.
Tak przygotowane ciasto wrzucić do wysokiego naczynia z zimną wodą (może być garnek).
Gdy ciasto wypłynie, wyjąć z naczynia. Można pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na około 10min (będzie bardziej puszyste).
Później dodać cukier puder z cukrem waniliowym. Można dodać sparzone rodzynki albo inne bakalie, według uznania.
Ponownie wymieszane ciasto wyłożyć do blaszki i wsadzić do lekko nagrzanego piekarnika.
Piec około 1h w temperaturze 180 stopni.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
Termar2009-12-28 22:28
Ok... szkoda, że dopiero teraz przeczytałam Twoją prośbę... wstawię je jutro.
~bart2009-08-27 21:29
Termar, a czy mogłabyś przedstawić swój przepis na topielca?
Termar2009-08-26 08:58
Pyszne ciasto, ja też takie robię, mam 3 przepisy na topielca i każdy inny. często robię babkę Topielec z orzechami. Pozdrawiam
~Alojzy z Adelajdy2007-08-27 11:45
Topielec doskonaly, latwy i szybki, moja Maryjka robila go po raz pierwszy. A w ogole robi w Australii drugie ciasto. Bardzo mi smakuje topielec z kawa.
~megi2007-06-26 21:49
Michal, a probowales? bo dla mnie moze nie wyglada az tak smakowicie, ale dobre jest.
~Michał2007-06-26 20:12
Bart, nie zachwalaj tak tego, bo nie ma czego. O, nawet mi się zrymowało. Tak, ot, z gęby się wyrwało.
Eduardo2007-05-20 15:34
La receta me parece buena. De acuerdo a los ingredientes utilizados, el sabor del pan debe ser bastante rico, sin embargo me parece una receta un poco simple.
katrin2007-05-18 23:24
lubie to ciasto, super do kawy polecam

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl