Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 17 stycznia 2018. Imieniny: Antoniego, Henryki, Mariana
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: czekoladka145
    Składniki:

  • Biszkopt:
  • jajka 5 sztuk
  • cukier 10 łyżek
  • mąka tortowa 5 łyżek
  • suchy kisiel morelowy 5 łyżek
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

    Ponadto:
  • dżem z czarnej porzeczki 1 mały słoik
  • dżem wiśniowy 1 mały słoik
  • wiśnie wydrylowane 1 mały słoik
  • 1/2 l śmietany kremówki 36%
  • masa śmietanowa 1 sztuka
  • krem karpatkowy - np. błyskawiczny 1 sztuka
  • mleko do kremu z lodówki ok. 200 ml
  • poncz do nasączenia biszkoptu 1/2 szklanki

    Posypka migdałowa:
  • cukier 25 dag
  • płatki migdałowe 10 dag
  • żelki i czekoladowe, płatki do ozdoby według upodobania
Przepis:

Upiec biszkopt w formie 25/25 a następnie odstawić do przestygnięcia (suchy kisiel morelowy dlatego, bo chodziło mi o taki smak biszkoptu, ale można wykorzystać mąkę ziemniaczaną).

Posypka migdałowa:
Przygotować natłuszczoną blachę lub blat. Rozpuścić stopniowo cukier w rondlu (bez wody i innych dodatków) na dużym ogniu, aż zrobi się płynny. Cały czas mieszać i wtedy dodać migdały. Gorącą masę natychmiast rozsmarować bardzo cienko na przygotowanej blaszce. Gdy stwardnieje - będzie to dosyć szybko rozkruszyć posypkę na drobne kawałki. Można użyć do tego np. wałka do ciasta.

Wiśnie wyłożyć na sitko, aby obciekły. Przygotować poncz - ja użyłam soku ananasowego i dodałam ok. 7-8 łyżek alkoholu.

Ubić śmietanę z masą śmietanową i odstawić na moment. W tym czasie ubić krem karpatkowy - ja użyłam błyskawicznego (3 minuty) ponieważ jest bez tłuszczu, tylko mleko.

Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy położyć na tortownicy i nasączyć go ponczem. Następnie posmarować dżemem wiśniowym i nałożyć 3/4 części kremu karpatkowego. Powciskać 1/3 część wiśni w krem.
Przykryć całość drugim blatem ciasta i znów nasączyć obficie ponczem. Posmarować dżemem z czarnej porzeczki i wyłożyć 3/4 śmietany i znów wiśnie i odrobinę posypki migdałowej. Położyć trzecią część biszkoptu i nasączyć resztą ponczu. Wierzch posmarować śmietaną a boki pozostałym kremem karpatkowy. Następnie boki dokładnie obsypać posypką tylko nie zjeść jej wcześniej bo zabraknie do tortu).
Wierzch ciasta posypać tartą czekoladą i ozdobić resztą śmietany, a następnie ozdobić żelkami, wiśniami i płatkami z czekolady.

Liczbę na środku dodałam już po za obiektywem aparatu........
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl