Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 18 grudnia 2018. Imieniny: Bogusława, Gracjana, Laury
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Alicja
    Składniki:

  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana - 1/4 szklanki
  • mąka tortowa - 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • kakao - 3 czubate łyżki

    Poncz do nasączenia:
  • mocna herbata - 1/2 szklanki
  • sok z cytryny - 1/2 cytryny
  • rum - 1-3 łyżki

    Krem do tortu:
  • mleko - 2 szklanki
  • budyń waniliowy z cukrem - 1 sztuka
  • margaryna lub masło - 1 kostka
  • cukier puder - 1/3 szklanki
  • konfitura morelowa - 20 dag

    Do dekoracji:
  • polewa czekoladowa - 20 dag
  • dowolne owoce - 3-5 sztuk
Przepis:

Białko oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę, wsypując po łyżce cukru. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz kakao przesiać do miski i dodać do ubitych z cukrem jajek. Delikatnie wymieszać i przelać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy.

Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Z herbaty, soku z cytryny i rumu przygotować poncz. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części i każdą nasączyć ponczem.

Przygotować krem. Kostkę miękkiego masła lub margaryny utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu/uprzednio ugotowanego na mleku. Odłożyć 1/4 kremu do dekoracji.

Konfiturę morelową wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody i przetrzeć przez sito. Krążek tortu posmarować konfiturą i kremem. Na to położyć drugi krążek, również posmarować konfiturą i kremem. Przykryć trzecim krążkiem ciasta. Cały tort posmarować cieniutką warstwą kremu i wstawić całe ciasto do lodówki aby krem stężał.

Polewę czekoladową przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i rozsmarować na torcie. Można, jeśli ktoś woli użyć kremu czekoladowego. Udekorować wg potrzeby i okoliczności.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl