Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 listopada 2018. Imieniny: Elżbiety, Faustyny, Pawła
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
Przepis jest trudny w wykonaniu
    Składniki:

  • Ciasto kruche
  • 1¼ szklanki mąki
  • 100g margaryny
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto orzechowe
  • 100g zmielonych orzechów włoskich
  • 100g pokrojonych orzechów włoskich
  • 5 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto kokosowe
  • 1 szklanka cukru
  • 200g wiórków kokosowych
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa
  • 1kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżka masła

    Masa waniliowa
  • 250g masła
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 łyżek cukru pudru
Przepis:

Na początku przygotować kruche ciasto. Z podanych na ciasto kruche składników zagnieść ciasto, wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem tortownicę o średnicy 28cm. Piec około 20-25 minut w temp. 180 stopni.

Następnie przygotowujemy ciasto orzechowe. Z białek ubić sztywną pianę. Ubijając dodawać cukier, po jednym żółtku, na końcu bułkę zmieszaną z proszkiem i orzechy. Ciasto wyłożyć na tortownicę. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni.

Ostatnia warstwa – kokosowa. Białka ubić na sztywną pianę. Ubijając dodać cukier i wiórki z proszkiem. Ciasto piec w tortownicy około 15 minut w temp. 180 stopni.

W kolejnym kroku przygotowujemy masę jabłkową: masło należy roztopić, dodać starte na grubych oczkach jabłka, podsmażyć. Następnie wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać i smażyć przez chwilę.

Masę waniliową uzyskujemy, ucierając masło z cukrem i dodając stopniowo po jednym żółtku.

Ostatecznie na kruche ciasto wykładamy gorącą masę jabłkową, przykrywamy ciastem orzechowym. Następnie smarujemy masą waniliową i przykrywamy ciastem kokosowym. Całość można udekorować bitą śmietaną i owocami.
źródło przepisu: "Ciasta domowe"
przepis dodany przez: katrin

Zobacz wszystkie przepisy tego użytkownika »
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~donuts2008-10-31 13:11
Witam. Czy do tej masy kokosowej to zoltek sie nie dodaje? Czekam na szybka odpowiedz i pozdrawiam. Donuts
Babciagramolka2008-08-10 22:42
Podziwiam za pieczenie ciasta złożonego z tylu warstw o różnych smakach. Ja niestety nie mam sentymentu do pieczenia. Jak już muszę coś upiec to takie ciasta które są proste. Gratuluję cierpliwości. Tort musi być pyszny. Niestety z lenistwa pewnie nigdy go nie upiekę.
~bart2008-08-10 22:41
Ale tort, ale pychotka! Mniammniam

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl