Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 kwietnia 2018. Imieniny: Alfa, Leonii, Tytusa
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 200 g masła
  • 180 g cukru
  • skórka z cytryny
  • 1 żółtko
  • 400 g mąki

    Nadzienie:
  • 250 g cukru
  • 500 g mieszanki orzechów
  • 300 g śmietany
  • 4 łyżki miodu
  • 10 ml wiśniówki

    Poza tym:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • cukier puder - do dekoracji
Przepis:

Wymieszaj masło, skórkę z cytryny i cukier.
Dodaj żółtko i mąkę, wymieszaj.
Cia­sto zawiń w folię i wstaw na 30 min do lodówki.

Przygotuj nadzienie:
Cukier rozpuść, dodaj śmietanę i miód, zagotuj.
Dodaj orzechy i wiśniówkę, ostudź.

Piekarnik rozgrzej do tempe­ratury 180° C.
Połowę ciasta wyłóż do natłuszczonej formy, uformuj brzegi. Wyłóż masę orzechową. Na masę wyłóż resztę ciasta. Rozkłóć żółtko z mlekiem, po­smaruj ciasto i piecz ok. 45 min. Po 35 min przykryj ciasto folią aluminiową.
Przed poda­niem posyp cukrem pudrem.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~MK2012-03-05 20:37
Bardzo prosty w wykonaniu i bardzo pyszny:))) - polecam z dodatkiem rodzynek

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl