Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 16 stycznia 2018. Imieniny: Mascelego, Walerii, Włodzimierza
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: czekoladka145
    Składniki:

  • Biszkopt z kawałkami czekolady w kształcie serca - 1 sztuka

    Biszkopt na spód:
  • jajka - 8 sztuk
  • cukier - 16 łyżek
  • mąka tortowa - 8 łyżek
  • mąka ziemniaczana - 4 łyżki
  • kakao ciemne gorzkie - 4 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • soda oczyszczona - 1 szczypta
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki

    Do przełożenia biszkoptu - serca i częściowo dolnego biszkoptu:
  • Śmietana kremówka 36% - 3/4 litra
  • żelatyna spożywcza - 2 łyżeczki czubate
  • śmietana-fix - 3 opakowania
  • cukier waniliowy - 3 sztuki
  • wisienki koktajlowe zamoczone w wódce - 1 opakowanie

    Do przyklejenia biszkoptu ciemnego:
  • margaryna Kasia lub masło - 25 dkg około
  • nutella - 20 dag

  • masa a'la marcepanowa do obwinięcia serca

  • pianki JOJO - 20 dag
  • cukier puder - 1/2 kg
  • woda przegotowana - 2 łyżki
  • barwniki spożywcze
Przepis:

Upiec biszkopt z kawałkami czekolady w formie serca. Odstawić do ostudzenia.
Upiec biszkopt kakaowy w okrągłej tortownicy i również odstawić do ostygnięcia.

Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietana - fix, dodać rozpuszczoną w 3 łyżkach wody żelatynę i połączyć. Dodać osączone z alkoholu część wisienek i przełożyć biszkopt serce i biszkopt ciemny.

Następnie rozetrzeć dokładnie margarynę i dodawać stopniowo nutellę. Dodać resztę wisienek i powstałą masą obsmarować ciemny biszkopt.

Pianki rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem wody. Dodać 1/2 cukru pudru i wymieszać. Zdjąć z kąpieli wodnej i dodać resztę cukru pudru i zagniatać. Masa jest klejąca, ale w miarę wyrabiania uzyska konsystencję modeliny. Aby uzyskać masę do obłożenia należy powstałą masę rozwałkować obsypując stolnicę i wałek mąką ziemniaczaną. Przed nałożeniem na tort należy ciasto delikatnie obsmarować kremem, aby się dokładnie przykleiło. Obwinąć biszkopt-serce a nadmiar masy obciąć.
"Skleić" oba razem, umiejscawiając serce na środku.
Z pozostałej masy dodając barwniki stworzyć własną dekorację. Moje barwniki okazały się nie takie jak chciałam.
Zapomniałam dodać że każdy placek tortu nasączałam lekką kawą z odrobiną cukru i 2 kieliszkami wódki.

"Podział" kremu można wybrać dowolny, jak i ozdoby wg własnego upodobania. Musiałam się spieszyć ze względu na brak czasu, bo w przeciwnym razie zrobiłabym bardziej przemyślane dekoracje.

Przepis na masą dostałam od kucharki która przygotowywała ciasta na I - szej komunii u koleżanki. Jednak ona miała różne pianki, a mnie udało się kupić jedynie różowe.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl