Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 18 czerwca 2018. Imieniny: Elżbiety, Marka, Pauli
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 1/3 szklanki ugotowanego mięsa z karpia (rozdrobnionego i dobrze oczyszczonego z ości)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • 10-12 łyżek mąki + mąka do podsypywania w czasie wałkowania
Przepis:

Pokroić bardzo drobno cebulę i zeszklić ją na 1 łyżce masła.
Dodać drugą łyżkę masła i rozdrobnione gotowane mięso z karpia. Smażyć 2-3 minuty.
Doprawić farsz solą i pieprzem mielonym.
Ostudzić farsz.

Zagnieść sprężyste ciasto z jajka, wody i mąki (10-12 łyżek zależnie od wielkości jajka).
Jeśli trzeba dodać trochę mąki.
Rozwałkować cienko ciasto.
Kieliszkiem do jajek na miękko wykrawać kółeczka.
Na każdy kawałek ciasta nakładać farsz – zlepiać jak pierogi, a następnie skleić dwa rożki tworząc kształt uszka.
Układać na wysypanej mąką tacce.

Zagotować w szerokim garnku osoloną wodę.
Dodać 1 łyżkę oleju.
Delikatnie wkładać na wrząca wodę uszka tak by nie przerwać wrzenia.
Gotować 2 minuty od wypłynięcia. Ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową i rozkładać na tacce.
Na talerzu układać uszka i zalewać zupą rybną.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl