Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 stycznia 2018. Imieniny: Erwiny, Henryka, Mariusza
kategoria: ciasta
średnia ocena: 5.00
autor zdjęcia: czekoladka145
    Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 12 łyżek cukru drobnego
  • 6 łyżek maki tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • aromat sherry

    Masa:
  • 1 litr śmietany kremówki 36%
  • śmietana - fix
  • 2 cukry waniliowe
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kopiasta żelatyny
  • 1/2 polewy czekoladowej
Przepis:

Biszkopt:
białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę z szczyptą soli, następnie dodawać cukier i żółtka dalej mieszając. Dodać aromat. Mąki, kakao i sodę połączyć i przesiać przez drobne sito i dodawać stopniowo do masy,którą mieszamy już tylko łyżką. Przemieszać tak, aby kakao zmieszało się całkowicie z masą. Przełożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej mąka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 o C. Piec ok. 40 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć z formy wierzchem w spód. W taki sposób niech stygnie.

Masa:
żelatynę namoczyć w 3 łyżkach przygotowanej, zimnej wody i odstawić na 5 minut. Po tym czasie rozpuścić ją na małym ogniu i odstawić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać śmietana-fix zmieszany z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać żelatynę (już zimną). Lekko wszystko połączyć.

Biszkopt zimny przekroić na 3 plastry, delikatnie nasączyć każdą część ciasta wodą zmieszana z odrobiną wódki. Przekładać każdy plaster śmietaną, uważając aby dokładnie dociskać ciasto. Na wierzch wyłożyć resztę śmietany i zrobić na niej wzorek wycięta z tektury lub plastiki w ząbki szpatułką.

Polewę rozpuścić i zrobić bardzo cieniutkie i delikatne wzorki, uważając aby nie roztopiła śmietany. Nie potrzebuje specjalnie długo stać w lodówce - 15 - 30 minut wystarczy.
Jest bardzo lekkie i smaczne. Robię go często dla gości, którzy zapowiedzą się w ostatniej chwili pod warunkiem że mam wcześniej upieczony i zamrożony biszkopt.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~duzia2010-12-07 20:18
czy margaryny nie trzeba dodac?
~Rysia2009-04-08 17:24
przepis bardzo ciekawy, zrobie na święta :D napewno bedzie pycha!
~mała2008-12-18 17:08
to ciasto jest pyszne
ania20082008-10-30 13:50
ładnie wygląda.

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl